Ondersteuning bij dementie vraagt om een sociale benadering

Anne Mei The; "Mensen met een dementie wonen verre weg de langste periode van hun ziekteverloop gewoon thuis. Het leed en de behoefte aan ondersteuning zijn dan niet direct of uitsluitend gerelateerd aan (medische) zorg. Om dit artikel te lezen klik dan hier

Als de muziek begint

Rondom de Gemertse zanger en liedjesschrijver Martijn Kuijten is een band geformeerd: Op zoek naar Johan. Na een ontmoeting met het echtpaar Vereijken schrijft Martijn het lied "Als de muziek begint".

 

 

De wondere wereld van dementie

Het boek " De wondere wereld van dementie" van Anneke van der Plaats is een must voor iedereen die werkt met mensen met een dementie.
In een filmpje van 15 minuten wordt de inhoud van dit boek samengevat.
Om dit filmpje te zien klik dan hier

Dementieverhalenbank

Een website waar mensen die te maken krijgen met dementie hun persoonlijke verhalen vertellen.
www.dementieverhalenbank.nl

" Haar puurheid heeft me veel vreugde gebracht"

Een schets van belevenissen van Hans over zijn vrouw Ans tijdens haar periode met de ziekte dementie. 
Om dit verhaal te lezen klik dan hier

LEF: dementievriendelijke gemeente

In deze film vertellen mensen met een dementie en mensen uit hun naaste omgeving wat de ziekte voor hen betekent, hoe zijn hiermee omgaan en hoe zij elkaar laten functioneren door LEF te hebben. LEF: Laat Elkaar Functioneren. Christie, 65 jaar en beginnend dementerend: " Het lijkt niet meer in deze tijd te passen".
Om deze film te zien klik dan hier

Documentaire Misha Mengelberg

Misha Mengelberg geldt als een van de belangrijkste hedendaagse componisten in Nederland. Hij begon een kortstondige architectuurstudie en studeerde daarna tussen 1958 en 1964 compositie en muziektheorie aan het koninklijk conservatorium in Den Haag. Terwijl hij daar studeerde won hij zijn eerste prijs, de Gaudeamus prijs (1961). In 1967 voegde Mengelberg zich bij het Instant Composers Pool-orkest ( ICP orchestra). Het orkest combineert muziekstijlen uit de Europese muziek met elementen uit de free jazz.

Documentairemaker Cherry Duyns volgt Misha Mengelberg tijdens zijn laatste buitenlandse tournee met zijn ensemble ICP. Hij is op dat moment een aantal jaren aangetast door dementie. Ondanks zijn ziekte en verslechterende toestand staat hij nog op het podium. 

Om deze documentaire te zien klik dan hier

Dotty

Indrukwekkende korte film over een dame die wil leren sms-en. Een aangrijpend kort verhaal dat in de prijzen viel op verschillende filmfestivals. Tot het einde uitkijken.
Om de film te zien klik dan hier

Singing my mom a song

Een zoon zingt een lied met zijn moeder die lijdt aan Alzheimer. Een ontroerend filmpje.